Glaserede kastanjer
0,5  kg kastanjer
2 tsk salt pr. l vand
50 g Honning
50 g smør
Sådan gør du
Snit kastanjerne i den spidse ende.
Kom dem i letsaltet vand, der netop dækker, og kog dem ved svag varme under låg til de er møre, ca. 20 min, eller kom 5 stk. af gangen i Mikroovnen på max temp. Pil skallen og den lysebrune hinde af.
Kom honning, fedtstoffet og kastanjerne på. Vend kastanjerne i honningmassen til de er gyldne.
Serveres til stegte kødretter og til stegt gås, and eller kalkun.

Lun salat med rosenkål og kastanjer

350 g kastanjer
500 g rosenkål
1 stk rødløg
1 stk æble
1 fed hvidløg
5 kvist(e) timian
2 spsk æblecidereddike
 salt og peber
Sådan gør du
Læg kastanjerne fladt på en spækbræt og skær et kryds i dem. Brug evt. en brødkniv.
Bag kastanjerne på en bageplade med bagepapir ved 200 grader i ca. 30 minutter.Klargør imens resten af ingredienserne til den lune salat.
Skær bunden af rosenkålene og fjern de yderste blade. Skær dem i halve. Skær løget i tynde både. Skyl æblet og skær det i grove tern. Læg hvidløget på et brækbræt og mas det med en stor kokkekniv. Tag kastanjerne ud af ovnene og lad dem afkøle. Bræk den yderste hårde skal af kastanjerne og fjern den bløde indre hinde, evt. ved at nulre kastanjen i et stykke køkkenrulle. Smelt smørret på en pande og tilsæt hvidløg, timian og kastanjer.
 Steg kastanjerne gyldne og tilsæt så resten af ingredienserne. Steg indtil rosenkålene er gyldne, og tilsæt så æblecidereddike. Læg låg over panden og damp grøntsagerne i 3-4 minutter.
Smag til medsalt, peber og æblecidereddike.
 

Stenalderkost

Her er to opskrifter med Kastanjer, hvis du har et kastanje træ eller kender nogen som har, kan vi har i Danmark samle kastanjerne i uge 42.

Kastanjer kan holde sig i køleskabet, i grønsags skuffen ind til Jul.

Web master Geert P. Kisum