Thai-kalkun med tomat   
Til 4 personer
Ingredienser:
400 g kalkunkød i strimler
1 spsk olie
1–2 spsk finthakket, frisk ingefær
4 fed finthakkede hvidløg
1/2 frisk chili i små tern
2 porrer i tynde strimler
1 fennikel i tynde strimler
1 peberfrugt i tynde strimler
1 stor gulerod i tynde strimler
1 ds. hakkede, flåede tomater
2 dl kokosmælk
2 1/2 dl hønsebouillon
2 lime
1 tsk salt
1/2 tsk peber
Tilbehør
4 dl ris (320 g)
1 dl hakket persille
Fremgangsmåde:
Svits kødet i olien i en gryde til det skifter farve, ca. 2 min.
Tilsæt ingefær, hvidløg og chili og svits endnu i 1 min. Tilsæt porrer, fennikel, peberfrugt og gulerod og sauter under omrøring i 3 min.
Hæld flåede tomater, kokosmælk og hønsebouillon ved. Bring det i kog og lad det koge i 5 min.
Vask eller skold limefrugterne og riv skallen. Pres limefrugterne for saft. Smag retten til med limeskal og -saft, salt og peber.
Tips:
Det stærke i chilier sidder i frøstolen, og i det hvide kød som frøene sidder på. Skærer du frøstolen og det hvide fra chilien, inden du hakker den, bliver retten mindre stærk.
Grønsager pr. person: ca. 300 g
Sæson: Sommer, efterår
Tilberedningstid: 30-45 min.
Fra kræftens bekæmpelse.

Langtidsstegt kalkunbryst i rødvin
1 kalkunbryst ca. 1 kg
25 g. smør
1 kg. blandede rodfrugter/ gulerødder/ pastinak/ persillerødder/ knoldselleri
3 rødløg
1/2 potte timian
Salt
Peber
1/2 liter vand
1/2 liter rødvin
Tilberedning
Skræl rodfrugterne og skær dem i grove stykker, pil løgene og skær dem i både.
læg rodfrugterne, løg og timian samt kværnet peber i en stegeso eller en gryde som kan gå i ovnen. Hæld vand og rødvin over. Brun kalkunbrystet i smør på en pande og krydr med salt og peber, læg kødet på rodfrugterne, læg låget på og stil den i en forvarmet ovn på 150 grader i 2,5 timer.
Server kalkunen med rodfrugter og løg til

Langtidsstegt kalkunbryst
Ingredienser
1 stk kalkunbryst (ca. 900g)
2 tsk. havsalt, 1 tsk. grovkværnet peber, 1 tsk. chilipulver, 1 tsk. granuleret hvidløg, 3 tsk. løgpulver
3 stk gulerødder
1 stk æble
1 stk løg
10 stk tørrede abrikoser
500 ml kyllingefond
2 dl andefedt

Fremgangsmåde
Start ud med at lægge Römeren i blød, ca. 30min.
Klargør gulerødder, æble og løg, skær alt i grove bidder. Lægges i bunden af Römeren sammen med abrikoserne.
Skyl kalkunbrystet under rindende vand og dup det tørt.
Bland krydderierne sammen og gnid kalkunbrystet ind i blandingen. Kalkunbrystet lægges ovenpå grøntsagerne og kyllingefonden hældes ved, i bunden sammen med grøntsagerne.
Andefedtet (som skal være køleskabskoldt, da det skal være fast) smøres ud over kalkunbrystet.
Stil Römeren i kold ovn og tænd på 90C. 10 timer senere er kødet færdigt.
Grøntsager og fond kan fx blendes til en lækker suppe (evt. spædet op med kokosmælk eller fløde), som toppes med kødet.



Stenalderkost

Fotografen på vej.

Her er 3 gode opskrifter på Kalkun som er gode til vinter mad.
Web master Geert P. Kisum