Andesteg,
ingredienser til 4 personer
Tilberedningstid: ca. 3½ time
- 1 and på 3 - 3 1/2 kg
- salt
- peber
- 2 syrlige æbler
- ca. 15 svesker uden sten
Sauce:
- hals, vingespidser, kråse og hjerte
- 1 lille løg
- 1 lille gulerod
- evt. 2 tsk. andebouillon
- 1/2 l. vand
- 3 spsk. smør
- 4 dl. fløde
Tilberedning af andesteg
Tag indmaden ud af anden, og tør den godt. Skær vingespidser og hals af, og gem dem til saucen.
Gnid anden ind- og udvendigt med salt og lidt peber.
Skær æblerne i både, og kom dem i anden sammen med sveskerne.
Luk med kødnåle. Læg den på risten over bradepanden med brystet nedad.

Brun først anden ved 250°C i 20 min. med brystet nedad, vend den og og dæmp varmen til 160°C - hæld evt fedtet fra, hæld ca ½ l vand i bradepanden og lad anden stege ca 2½ time. Mærk ved låret om det løsner sig og se om kødsaften er klar.
Lad anden køle lidt af, inden den parterres. Skær lårene fri helt om på ryggen.
Del i over- og underlår. Skær brystet fri på hver side, og del det i 3-4 stykker.
Eller del anden på begge sider af rygraden, og klip/skær bryst og ryg ud sammen.
Sauce:
Kog hals, vingespidser, kråse og hjerte sammen med grønsagerne og evt. bouillon 1 time.
Si det (det kan gøres i god tid). Hæld stegeskyen fra anden oveni. Lad det stå et øjeblik, og skum fedtet af (det lægger sig foroven). Smelt smørret, Kom

AND Langtids stegning:
Langtidstegning, ca. 1 time og 40 minutter pr kg. ved 130 grader.
En And på 3,5 kg skal ca. have 5 timer og 30 minutter.
Rens Anden, husk lunger og strube, Anden smøres med salt og pepper både indvendigt og udvendigt.
Fyldes Anden med æbler og svesker, regnes de ikke med i vægten af Anden, men fyldes Anden med hakket kalv og flæsk blandes med bacon, eller andet kød medregnes det i den samlede vægt.
De første 3 ½ time steges Anden med brystet nedad og de sidste 2 timer med brystet opad.
Bradepanden skal være med vand under hele stegningen.
Hvis skindet ikke er sprødt efter stegningen, kan Anden få max temperatur i 15 minutter uden vand i bradepanden.
 

Stenalderkost

Fotografen er på vej.

General om Fjerkræ i ovn: hvis det ikke er langtids stegning skal alt fjerkræ have 35 minutter pr. ½ kilo ved 175 grader.

And: husk at købe en And på over 3 kg.
Når Anden vokser, vokser både  knogler og muskler, først ved ca. 2,8 kg, vokser kødet/musklerne %-vis mere end knoglerne, og når Anden er over 3 kg. har den skiftet fjer to gange, og fedt laget er naturligt marmoreret i kødet, så Anden ikke bliver tør.

Hvis du skal bruge mere kød end der er naturligt er  i en And, kan du med fordel, fylde den ud med enten en Svine mørbrad viklet ind i Bacon eller ca. 500 - 600 g. Kalkunbryst viklet ind i Bacon.

Web master Geert P. Kisum