14 dages opskrifter fra Loren Cordain.

Opskrifterne er fra bogen Stenalderkost koge bogen.

Jeg har omskrevet opskrifterne så de passer til Danske forhold og indkøbsmuligheder.

Loren Cordain har en P.HD. i motion og fysiologi og er professor på fakultetet for sundhed og motion ved Colorado State University.

Kaffe, the og alkohol:
Hvis du vil have kaffe, så drik kofeinfri kaffe.
Drik altid urte the, Almindelig kaffe og the indeholder koffein som danner urinsyre og gigtlignende symtomer, the indeholder desuden oralsyre som hæmmer optagelse af kalk, magnesium og jern.
Alkohol er gavnlig for HDL- kolesaterol, som sænker risikoen for blodprop i hjertet, for kvinder en genstand  og for mænd to genstande i døgnet.


Kød:
For Okse, Kalve, Lam og Ged, køb altid kød fra fritgående græssende dyr, økologisk kød er fra fritgående græssende dyr, Lam og Ged vil altid være fra fritgående dyr.
Mange Supermarkeder har gris fra fritgående dyr.
Hvis du ikke kan få kød fra fritgående dyr, så find en gårdbutik eller køb ind over Internettet, på Internettet kan du også købe ind til en uge af gangen, så sparer du turen i de forskellige butikker.

Kylling og Kalkun, her er det sværer at kunne købe godt kød, især kyllingkød er lavet på store kyllingefabrikker, som både er dyrplageri og kødet er af ringe kvalitet, køb Kalkun frem for kylling.

Fisk, alt fisk er god kost, især de fede fisk som Laks, Makrel, Sild,Tun, Smørfisk osv.

Morgenmad:
Loren Cordains opskrifter indeholder fisk og kød til morgenmad, det har jeg altid haft det svært med, så min morgenmad består altid af frugt som f.eks. æbler, pære, bananer, advokado, appersiner,  mango osv.alt efter hvad der er til at købe der hvor jeg er. Men morgenmads opskrifterne kan istedet bruges som frokost opskrifter.

Sukker:
Sukker er verdens værste fødevarer og bør helt undgås, også fødevarer der omdannes til sukker i tarmene som, f.eks. mel især hvedemel. pasta, kartofler og ris som alle er skyld i Diabetes 2 og i fedme.

Alle opskrifterne er til to personer, men du kan spise frit af magert kød, fisk, skaldyr, frugt og grønt.

Søndag.
Morgenmad        2 fileter af vild laks á 125 - 175 g.
                           1 spsk. ekstra olivenolie.  
                           1 tsk. finthakket frisk dild
                           1 tsk. stødt paprika
                           1½ tsk. friskkværnet peber
                           100 g. hvide champignoner i skiver
                           1 stor tomat i tern.

Kom 3 cm. vand i en stor kasserolle, og sæt en dampkurv i kasserollen. Bring vandet i kog. Skru ned for varmen så vandet kun småkoger. Læg Laksefileterne i kurven og damp dem i 15 minutter.
Opvarm olien på en støbejernspande ved jævn varme, tilsæt dild, paprika, peber og champignoner og sauter champignonerne i 5 minutter, bland tomaten i, og forsæt sauteringen i endnu 5 minutter og hæld det over laksen.

Mellemmåltid       Skiver af magert oksekød og 2 abrikoser/1 æble.

Frokost               2 Torske eller Sej fileter à 175 g.
                           Caynnepeber efter behag.
                           2 spsk. ekstra olivenolie.
                           ½ rød peberfrugt skåret i tynde skiver.
                           1 forårs løg i tern.
                           1 fed fint hakkek hvidløg.
                           1 spsk. hakkede korianter/ingefær.
                           2 salatblade.
                           ½ advokado i tynde skriver.

Krydr fisken med caynnepeber og stil den til side.
Opvarm olien i en støbejernspande ved jævn varme, tilsæt peber og forårsløg, sauter i 3 minutter, vend hvidløg i og forsæt sauteringen i 1 minutter.
Skub grønsagerne ud til siden af panden, så der er plads til fisken i midten, kom fisken på panden og steg den i 3 minutter på hver side.
Tag fisken af panden, og skær den i mundrette stykker, dæk den med grønsagerne, og drys med koriander/ingefær.
Kom forsigtig fisk og grønsager over på salatbladene og top med advokadoskiverne.

Mellemmåltid:       Æble og valnødder.

Aftenmåltid:        Cremet Broccolisuppe.
                          1 spsk. ekstra olivenolie.
                          ½ mellem stort løg.
                          125 g. broccolibuketter.
                          ½ tsk. friskpresset citronsaft.
                          1½ kyllingebouillon
                          ½ spsk. revet citronskal.
                          2 spsk. ristede valnødder.

 Kom det hele i en kasserolle, minus citronskallen og valnødderne, og kog det 12 minutter.
Kom det i en blender og purer det, kom det i suppeskåle og pynt med citonskal og valnødder.

                         Kylling med karry og cashewnødder/valnødder
                         2 stykker kylling u. ben og skind, banket tynde.
                         25 g. karry.
                         15 g. hakkede nødder.

Bland kyllingstykkerne med karry, og lad dem marinere i køleskabet, mindst 2 timer, tag dem ud af køleskabet ½ time før brug.
Tænd ovngrillen, læg kyllingestykkerne på en rist, og grilsteg dem i 10 minutter på hver side.
Tag dem ud af ovnen, og pynt med nødder. Serveres med tomat og agurk.

Hertil for Kvinder et glas hvidvin, for mænd to glas hvidvin, eller vand i rigelige mængder.

Det var første dag, velbekommen.


Mandag:
Morgenmad:        Bananbombe
                           1 dl. afkølet urtethe, efter eget valg.
                           ½ skefuld hørfrø.
                           ½ spsk. mandler/valnødder
                           ½ dl. knust is.
                           1 lille banan.
                           1/4 tsk. muskatnød.

Purer det hele i en blender ved høj hastighed.
Hertil et hårkogt æg, til hver.

Mellemmåltid:       Et æble og 25 g. valnødder.

Frokost:               Grillet Laks på bund af spinat, severes med mandarinskiver og hakkede mandler.
                            Urtethe.

Mellemmåltid:       Skiver af magert okse kød, og 50 g. melon.

Aftenmad:            Selleribraiseret kylling.
                            1 spsk. ekstra jomfruolie.
                            2 stk. kyllingbryst m. skind og ben.  
                            ½ mellemstort løg.
                            6 stilke bladselleri, skåret i halve på langs og på tværs.
                            2 store skrællede gulerødder i halve på langs og på tværs.
                            ½ dl. kyllingbouillon.
                            ½ dl. tør hvidvin.

Forvarm ovnen på 200 grader.
Steg kyllingebrysterne på en pande i olie, 5 minutter på hver side.
Tag kyllingebrysterne af panden, steg grønsagerne 3 minutter på hver side, kom kyllingebrysterne på panden, tilsær bouillon og hvidvin, og lad det koge i 10 minutter.
Indstil ovnen på grill, og grill kyllingestykkerne med skind siden opad i 3 minutter til skindet er brunt.

Serveres med en blandet salat, toppet med blåbær og kiwi.


Tirsdag:
 Morgenmad:          Omelet
                              4 æg.
                              1 spsk. ekstra olivenolie.
                              100 g. hakket spinat
                              1 tsk. finthakket brasilikum.
                               friskkværnet peber.
                               1 advokado.

Slå ægene ud i en skål og pisk dem sammen, opvarm olien på en lille pande, tilsæt ægene, løft forsigtigt i omelettens kanter så den æggemasse der endnu er flydense, kan løbe ud til siden.
Når omeletter er næsten fast, lægges et lag spinat på den ene halvdel, medens den anden drysses med basilikum og peber, omeletten foldes på midten, skru ned for varmen og dæk omeletten til i 2 minutter.
Skær omeletten over i to stykker og pynt med Advokado stykker.
Serveres med en ½ grepfrugt, og urte the.

Mellemmåltid:          Dampet broccoli dryppet i olivenolie, med kyllingestrimler.

Frokost:                   Magert Kalkunbryst på bund af forårssalat, dryppet med hørfrøolie og citron.
                                Serveres med frisk pære.

Mellemmåltid:           Blandet frisk frugt, og et hakket hårkogt æg til hver.

Aftenmad:                Salat nicoise, med tun.
                                2 tunbøffer à 125 g.
                                1 spsk. hakket frisk rosmarin.
                                1 knust fed  hvidløg
                                1 spsk. rødvin.
                                1 spsk. ekstra olivenolie.
                                225 g. vårsalat.
                                1 hårkogt æg.
                                4 cherrytomater
                                Friskkværnet peber efter behag.

Kom tunen i et ildfast smurt fad, kom rosmarin, hvidløg, rødvin, ½ spsk olivenolie i en krukke og ryst godt, kom det over fisken, dæk det til og stil det i køleskabet mindst 30 minutter.
Forvarm ovnen på grillstegning, tag tunbøfferne og grill dem 10 minutter på hver side.
Bland salat, æg, tomater og resten af olien, læg tun bøffer oven på og kryder med peber.


Onsdag:
 Morgenmad:           Røræg med rejer
                                Friske Blåbær og jordbær og urtethe.

Mellemmåltid:           Hakket agurk, gulerod og æble vendt i hørfrøolie, citronsaft og mynteblade.

Frokost:                   Muslinger m. løg, tomater og hvidvin.
                                ½ kg. muslinger
                                ½ spsk. olivenolie
                                ½ hakket løg.
                                2 fed hakket hvidløg
                                1/4 flaske tør hvidvin
                                2 store skrællede tomater.
                               Salt, peber, brasilikum og persille.

Skrub muslingerne og kasser dem der ikke lukker sig.
Kom olien i en gryde tilsæt løg og hvidløg, lad det dampe et øjeblik, tilsæt hvidvin og tomater, kog det op, tilsæt salt, peber og muslinger, lad det koge 6-8 minutter, ryst gryden undervejs, kasser de lukkede muslinger.
Serveres med basilikum og persille.

Mellemmåltid:           2 hårdkogte æg.
                                ½ spsk. hørfrøolie
                                ½ spsk. kokusolie
                                1 tsk. stødt ingefær
                                paprika efter behag

Tag blommerne ud af æggene, kom dem i en lille skål tilsæt olie, ingefær og paprika, mos det sammen og kom det tilbage i æggene med en lille ske.

Aftenmad:                2 broccolihoveder skåret i mundrette stykker
                                1 spsk ekstra olivenolie
                                1 tsk. friskkværnet sort peber
                                ½ spsk. friskpresset appelsinsaft.
                                ½ spsk. revet appelsinskal.
                                ½ spsk. valnøddeolie

Forvarm ovnen til grillstegning, kom broccolien i en stor skål, og vend med olivenolie, peber og appelsinsaft, drys med revet appelsinskal, anret broccolien på bradepanden med lige stor afstand.
Grillsteg broccolien i 10-12 minutter, tag den ud af ovnen og vend i valnøddeolie.

                                 2 røde peberfrugter.
                                 ½ spsk. olivenolie
                                1/4 kg. magert hakket oksekød
                                1 æg.
                                ½ forårsløg i tynde skriver.
                                1 fed hvidløg hakket fint.
                                Caynnepeber efter behag.

Forvarm ovnen til 175 grader. Skær toppen af peberfrugterne og fjern kærnerne, gnid peberfrugter med olie udvendigt.
Kom kød, løg, hvidløg, æg og peber i en skål og bland det godt, fyld peberfrugterne med det blandede kød, stil peberfrugten med spidsen op ad, på en brædepande, bag dem i 1 time.

Det hele serveres med jordbær, advokado, hindbær og hakkede valnødder.

Torsdag:
Morgenmad:               Omelet med kalkun.
                                   4 æg.
                                   ½ spsk. olivenolie.
                                   1 lille hakket tomat.
                                50 g. stegt kalkunbryst
                                   1 tsk. hakket frisk dild
                                   friskkværnet peber.

Slå æggene ud i en skål og pisk dem sammen, opvarm olien på en lille pande, tilsæt æggene, løft forsigtigt i omelettens kanter, så den ægge masse der endnu er flydende kan løbe ud.
Når omeletten er næsten fast, lægges tomat og kalkun på den ene halvdel, den anden halvdel drysses med dild og estragon og omeletten foldes sammen, skru ned for varmen, når omeletten er færdig deles den i to.

Mellemmåltid:               Et æble og 25 g. mandler

Frokost:                      Blandet grøn salat, hvad der nu er på marked, toppet med blåbær og kiwi, samt hørfrøolie.
                                   Skiver af magert oksekød.
                                   Serveres med dampede artiskok og urtethe.

 Mellemmåltid:             1 advokado med citronsaft.

Aftenmad:                    1 stor bøf tomat.
                                    ½ stor groft hakket agurk.
                                    ½ stor peber frugt hakket fint.
                                    1 spsk. friskpresset citronsaft.
                                    1½ spsk. olivenolie.
                                    Friskkværnet peber efter behag.

Kom det hele i en skål og bland det godt
.
                                    Ikes musaka
                                    1 stor aubergine.
                                    ½ spsk. olivenolie
                                    1 lille løg i tern.
                                    1 hakket tomat.
                                    1 knust fed hvidløg
                                    ½ kg. hakket lammekød.
                                    ½ tsk. kanel.
                                    ½ tsk. muskatnød
                                    1 spsk. hakket persille
                                    Friskkværnet peber efter behag


Forvarm ovnen til grillstegning. Skær auberginerne i halve og læg dem med skærefladerne nedaf i en brædepanne, hæld 2½ dl. vand ved, steg auberginerne i 15 minutter..
Tag auberginerne ud af ovnen og lad dem afkøle i 10 minutter, tag aubergine kødet ud med en ske, pas på ikke at beskadige skindet.
Opvarm olien i en støbejerns pande og tilsæt løg og sauter i 5 minutter, kom tomater og hvidløg i og sauter i 2 minutter, tilsæt det hakkede lamme kød og sauter til det er brunt, drys med kanel. muskatnød og peber efter behag, kom det afkølede aubergine kød i og tilsæt persille
Læg de afkølede aubergineskind i en charlotteform, og lad kanten af skindet hænge ud over, kom lammeblandingen i, luk skindet sammen om kødet og bag retten i en time.
Serveres med mango og hvidvin.

Fredag:
Morgenmad:               Stegt kalkunbryst dryppet med hørfrøolie og drysset med basilikum, æbler i skiver og urtethe.

Mellemmåltid:              Dampet broccoli drysset med hørfrø, severes med appelsiner.

Frokost:                       Jordbær og spinat salat.
                                    225 g. spinatblade.
                                    50 g. jordbær i skiver.
                                    1 spsk. olivenolie.
                                    ½ tsk. hakket brasilikum.
                                    ½ tsk. citronsaft.
                                    30 g. hakkede valnødder.
                                    Friskkværnet peber

Bland det hele sammen i en stor skål.

                                    Carne asada.
                                    ½ rød peberfrugt i små tern.
                                    ½ tsk. spidskommen.
                                     1 tsk. fint hakkede ingefær.
                                    ½ spsk. citronsaft.
                                    1 spsk. olivenolie.
                                    ½ kg. bøf, af okseslaget, banket flade med en kød hammer.

Bland peber, spidskommen, ingefær og citronsaft i en beholder, læg kødet i et fad og hæld blandningen over, lad det trække mindst to timer i køleskab.
Forvarm ovnen på grillstegning, grill kødet 5 minutter på hver side, tag kødet ud af ovnen og lad det trække i 5 minutter.

Serveres med friske hindbær.

Mellemmåltid:                 Pærer og valnødder.

Aftenmad:                      Laksefilet m. nektarin.
                                     1 spsk. finthakkede koriander.
                                     1 spsk. fint hakkede rødløg.
                                     1 spsk. citronsaft.
                                     2 lakse fileter à 125-175 g.
                                     1 spsk. olivenolie
                                     1 lille nektarin skåret i meget tynde både.

Forvarm ovnen på 225 grader. Bland koriander, løg og citronsaft i en lille skål, pensl laksens skindside med ½ spsk olie.
Læg fisken på en rist med skindsiden nedad. Tryk lige dele nektarinbåde fast på hver filet, og hæld citronblandingen over fileterne, stænk med den resterende olivenolie, og bag fisken i 15 minutter.
 
                                    Spinat à la Sandy Point.
                                    1 bundt spinat.
                                    ½ spsk. olivenolie.
                                    2 fed hvidløg.
                                    ½ spsk. hakket basilikum.
                                    ½ spsk. hakket koriander/ingefær.
                                    ½ rød peber frugt.
                                    saften fra ½ citron.

Varm olien i en støbejernspande ved jævn varme, tilsæt hvidløg og rør rundt i 1 minut, vend spinaten, basilikum og koriander i, og bland det godt i 2 minutter, tag spinaten af varmen og top det med rød peber, hæld citronsaften over blandingen.

Lørdag:
Morgenmad:                    Røræg m. grønne asparges
                                        2 spsk. olivenolie
                                        6 grønne asparges
                                        4 forårsløg.
                                        4 æg.
                                        1 dl. hakkede krydderurter, fx. persille, purløg, løvstikke m.m.

Kom olien på en støbejernspande og tilsæt de snittede asparges og forårsløg, og rist dem let.
Pisk æggene sammen m. kryderurterne og kom det på panden, skrab med en spartel, til røræggene er færdige, men ikke tørre.
Kan severes med kaviar.

Mellemmåltid:                  Strimler af grønkål vendt med citronsaft og hørfrøolie, og rødløg og toppet med kalkunstrimler.

Frokost:                           Cæsar salat m. laks
                                        2 laksefileter à 175 g. med skind.
                                        1 spsk. olivenolie.
                                        1 rosmarinsalathoved.
                                        1 spsk. hakket rødløg.
                                        1 spsk. hørfrøolie.
                                        1 knust hvidløgsfed.
                                        ½ tsk. knust sennerpsfrø.
                                        ½ spsk. citronsaft.
                                        Friskkværnet peber efter behag.

Forvarm ovnen på grillstegning. Pensel kødsiden af laksen med olivenolie, læg fisken i et ovnfast fad med kødsiden nedad, pensl skindet med olivenolie, grill fisken i 15 minutter.
Bland salat og løg i en stor skål, kom hørfrøolie, sennepsfrø og citronsaft i en lille skål og bland det godt, vend blandingen med salat og løg. Læg laksefileterne over grønsagerne og krydr med friskkværnet peber.
Serveres med tomat og Ananas skiver.

Mellemmåltid:                   Druer og 50 g. valnødder.

Aftensmad:                      Jordbær og spinat salat.
                                        225 g. iturevet spinatblade.
                                        50 g. jordbær i skiver.
                                        1 spsk. hørfrøolie.
                                        ½ tsk. hakket basilikum.
                                        ½ tsk. citronsaft.
                                        Friskkværnet peber efter smag.
                                        30 g. ristede og hakkede valnødder.

Bland spinat og jordbær i en stor skål, kom olie, basilikum, peber og citronsaft i en lille skål og bland det godt, vend dressingen med spinat og jordbær og drys de ristede valnødder over.

                                        Kalkun à la saltimbocca
                                        2 stykker kalkun bryst à 175 g.eller kylling.
                                        1 spsk. olivenolie
                                        2 friske salviblade
                                        2 skiver lufttørret skinke fx. Spansk Jamon eller Italiensk serranoskinke

Forvarm ovnen til 225 grader, krydr kalkun stykkerne med peber og stil dem til side.
Opvarm olien i en støbejerns pande ved jævn varme. Kom salviebladene på  panden og steg dem i 30 sek. på hver side, tag den af panden og læg dem på et stykke fedtsugende papir.
Tryk en skive lufttørret skinke fast på kalkunstykkerne, steg kalkunstykkerne 4 minutter på hver side.
Tag kalkunstykkerne af panden og læg dem i et ildsast fad, tryk salvieblade fast på hver kalkunstykke, og steg dem 10 minutter i ovnen.
Serveres med friske pære og ananas.

Det var den første uge, du har måske opdaget at retterne tager mellem 20 - 30 minutter at lave, den store forskel er, hvad du har i dine køkkenskabe, har du det du skal bruge til Stenalderkost, er det hurtigt og nemt at lave.
Nu til uge 2.

Søndag:


Morgenmad:                    Æggende grøntsagsfrittata
                                        2 spsk. jomfruolie
                                        1 rød peberfrugt
                                        1 lille rødløg
                                        1 fed hvidløg
                                        50 g. champignonger i tynde skiver
                                        4 æg, sammenpiskede.

Tænd ovnen på grillstegning, opvarm olien i en støbejernspande ved jævn varme, tilsæt peberfrugt, løg og hvidløg, sauter i ca. 5 minutter, bland champignonerne i og forsæt sauteringen i 5 minutter, hæld æggene i og rør rundt i massen i 2 minutter.
Sæt panden ind i ovnen og grillsteg i 3-4 minutter, indtil æggemassen er fast og brun på overfalden.

Mellemmåltid:                Honningmelon i skiver kalkun i skiver.

Frokost:                        Salat med grillet kylling og 50 g. friske brombær eller andre bær.

Mellemmåltid:                Rejer m. chili og citronsaft.

Aftensmad:                    Oksefilet.
                                      ½ kg. oksefilet.
                                     1 spsk. olivenolie
                                      1 spsk. hørfrødolie.
                                     50 g. hakkede brune champignoner
                                    1 fed hvidløg.
                                    ½ forårsløg
                                    25 g. persille.

Kom oksefilen ud af køleskabet 30 minutter før den skal tilberedes.
Forvarm ovnen til 165 grader.
Opvarm olien i en støbejerns pande ved jævn varme, kom champignonerne på panden og sauter i 5-7 minutter, tag dem af panden og stil dem til side.
Skru op for varmen, kom filen på panden, og svits den i 3 minutter på hver side, til den er jævn brun, læg den i en bradepande, og sæt den i ovnen, check kødets kernetemperatur med et madtermermometer, medens det er i ovnen.
50 grader for rødt kød, 55 grader for rose, 60 grader for mellemstegt og 70 grader for gennemstegt.
Kom hvidløg, forårslåg, persille og hørfrøolie i en lille foodprocessor, og kværn godt, skær kødet i tynde skriver og kom saucen over.

                                    Mickeys forårssalatret.
                                    225 g. forårssalat.
                                    1 spsk. hørfrøolie.
                                    1 pærer i tynde skriver.
                                    25 g. hakkede valnødder.
                                    Cayennepeber efter behag

Bland det hele i en stor skål.
Vandmelon som dessert.
Mandag:


Morgenmad:                Krydret morgenmadsburrito
                                    1 spsk. olivenolie.
                                    ½ fed hvidløg , fint hakket.
                                    ½ Rød peberfrugt.
                                    1 tsk. spidskommen.
                                    ½ tsk. cayennepeber.
                                    100 g. magert kød.
                                    3 æg.
                                    ½ tsk. stødt peber.

Opvarm olien i en støbejernspande ved jævn varme, sauter æg og hvidløg i ca. 5 minutter, tilsæt peberfrugten, spidskommen , kød og caynnepeber, og bland det hele godt på panden, tilsæt de piskede æg og rør rundt med en spartel indtil retten er gennemstegt, men ikke tør, drys med peber.

Mellemmad:                50 g. brombær og hindbær blandet med hakkede mandler, og vendt med frisk basilikum.

Frokost:                        Glenrock bøfsalat.
                                    1 spsk. oliven olie.
                                    1/4 tsk. cayennepeber.
                                    1/4 tsk. stødt spidskommen.
                                    1 fed hakket hvidløg.
                                    1 spsk. rødvin.
                                    ½ kg. oksebøf af slaget, bankes flad med en kødhammer.
                                    225 blande grønne salatblade.
                                    1 spsk. citronsaft.
                                    1 spsk. hørfrøolie.
                                    ½ advokat skåret i skiver.
                                    25 g. pillede og hakkede kirsebær.

Kom olivenolien, cayennepeber, spidskommen, hvidløg og rødvin i en lille skål og bland det godt, læg kødet i en stor skål, og hæld olieblandingen over, dæk skålen til og lad det trække mindst 2 timer i køleskab.
Forvarn ovnen på grillstegning, grill bøfferne 10 minutter på hver side.
Kom salatbladene i en stor skål, bland hørfrøolie og citronsaft sammen og kom det over salatbladene, pynt med advokado pg kirsebær.
                                   
Mellemmåltid:                Kalkun strimler, og melon.

Aftensmad:                    Marinret laks, med lun salat.
                                      ½ spsk. seman frø.
                                      ½ dl. citronsaft.
                                      ½ dl. hvidvin.
                                      300 g. laksefilet.
                                      peber og dildfrø.

Rist sesamfrøene på en tør pande til de begynder at springe, de må ikke blive sorte, kom dem i et ildfast fad og tilsæt citronsaft og hvidvin, læg laksen deri, lad det trække 6 timer i køleskab, vend laksen efter 3 timer.
Drys laksen med peber og deldfrø, sæt den i ovnen ved 200 grader i 15 - 20 minutter.

                                    Lun salat.
                                    ½ rødløg.
                                    1½ forårsløg.
                                    75 g ærter.
                                    125 g. grønne aspagers.
                                    ½ rød peber.
                                    ½ bundt radisser.
                                    1/4 agurk.
                                    1 spsk. olivenolie.
                                    ½ tsk. hakkede ingefær.
                                    ½ dl. citronsaft.
                                    2 fed hakkede hvidløg.
                                    Friskkværnet peber efter behag.

Skær rødløg i tynde skiver, og snit forårsløgene, og aspargene.
Skær peberfrugten, radisserne, og agurk i små stykker.
Kom olivenolie i en stor gryde og lynsteg ved høj varme, alle grønsagerne i 1 minut, tilsæt ingefær, citronsaft, hvidløg og peber, og sving det rundt. Hæld det straks op i et fad, og læg laksen over.

Tirsdag:

Morgenmad:           Sauteret bøf og æg.
                               1 spsk. olivenolie.
                               1 rød peber.
                               ½ finthakket løg.
                               ½ tsk. hakket basilikum.
                               ½ tsk. hakket rosmarin.
                               50 g. oksekød skåret i tynde strimler.
                               2 æg.
                               Friskkværnet peber efter behag.

Opvarm olien i en støbejernspande ved jævn varme, tilsæt peberfrugt, løg, basilikum og rosmarin, og sauter i 5 minutter.
Læg kødstrinlerne ovenpå, og forsæt med at sautere i 1 minut, hæld de piskede æg over, og rør rundt med en spartel til det er færdigt, men ikke tørt.
Serveres med agurke stave.

Mellemmåltid:            se tirsdag

Frokost:                    se tirsdag.

Mellemmåltid:            se tirsdag.

Aftensmad:                Wraps med kylling og druer
                                   125 g. stegte kyllinge strimler.
                                   15 g. hakkede valnødder.
                                   25 g. hakkede røde druer.
                                   1/4 tsk. tørred ekstragon.
                                  1/4tsk.  tørred rosmarin
                                   2 salatblade.
                                   ½ spsk. hørfrø olie.

Kom kylling, valnødder, druer, ekstragon og rosmarin i en skål og bland det godt.
Fordel blandingen på salatbladene med en ske, dryp med hørfrøolie, rul forsigtigt salatbladene sammen og luk dem med en tandstikke.

                                    Kalvemørbrad med marinerede jordbærskiver og artiskoksalat.
                                    400 g. kalvemørbrad, afpusset og i et stykke.
                                    1 spsk. olivenolie.
                                    6 jordbær i skiver.
                                    saften af en appelsin.
                                    4 friske mindre artiskokker
                                    Citronsaft.
                                    1½ spsk. hørfrøolie.

Drys kødet med peber og brun det på en pande med olie, læg derefter kødet i et ildfast fad, og sæt det ind i ovnen ved 200 grader i ca. 12 - 15 minutter, det må gerne være rosa.
Læg jordbær skiverne i en skål og hæld appelsinsaften over, og lad dem trække.
Skær de rå artiskokker igennem på tværs, så alle bladene fjernes, skær dem til i siderne og bunden og fjern alle hårene, så kun bunden er tilbage, læg dem straks i citronsaft, da de hurtigt bliver mørke, tilsæt peber og hørfrøolie.
Skær kødet i skiver og server med jordbær og artiskokker.

Onsdag:
Mor5genmad:                2 regnbueørred eller anden vild ørrød på 25- 30 cm.
                                      2 spsk olivenolie
                                      ½ salatløg i tern.
                                      2 spsk. hvidvin.
                                      1 tsk. dild.
                                      1 tsk. paprika.
                                      saften fra en ½ citron.

Forvarm ovnen til 175 grader.
Rens ørrederne grundigt og læg hver af dem på et stykke stanniol, som er stort nok til, at hele fisken kan pakkes ind.
Opvarm olien på en støbejernspande ved jævn varme, tilsæt løg og sauter i ca. 5 minutter, kom løgne i en lille skål og tilsæt vin. dild, paprika og citronsaft, og bland det
Fyld ørrederne med blandingen og pak dem ind i stanniolen, bag dem i 20 minutter.

Mellemmad:                    en appelsin, og strimler af kød.

Frokost:                         Rå fisk med ingefær.
                                      10 cm kinaradise.
                                      ½ agurk.
                                      1 forårsløg.
                                      Sojasauce
                                      Citronsaft
                                      200 g. fisk. fx. tun, laks eller hellefisk.
                                      5 cm. ingefær.

Husk når man bruger rå fisk, det skal være saltvandsk fisk, og det skal være frosset til minus 18 grader i 48 timer, inden brug.
Skræl kinaradiser og skær i tynde skiver, skær også agurk og forårsløg i skiver, vend grønsagerne med lidt soja og citronsaft og fordel dem på 2 tallerkner.
Læg fisken rundt om, og riv ingefær over.

Mellemmad:                    Melon vendt i citronsaft  og strimler af kyllingekød.

  Aftensmad:                    Grillet torsk.
                                        1/4 tsk. oregano.
                                        1/4 tsk. merian.
                                        1/4 tsk. paprika.
                                        1/4 tsk. hvid peber.
                                        1/4 gurkemeje.
                                        1 spsk. olivenolie.
                                        2 torske fileter à 125 - 175 g.

Forvarm ovnen på grillstegning. Bland oregano, merian, paprike, hvid peber og gurkemeje i en skål og bland det godt, pensel fileterne med olie, og drys med krydderiblandingen i et jævnt lag.
Gril fisken i ca. 4 minutter på hver side, eller til den er færdig.

                                        Rødbedesalat med nødder.
                                        2 kogte rødbeder. i skiver.
                                        ½ stor appelsin i halve både.
                                        1 spsk. hakkede ristede hasselnødder.
                                        En knisspids allehånde.
                                        ½ spsk. appelsinsaft.
                                        1 spsk. olivenolie.
                                        1 stor advokak skåret i både.

Bland rødbeder, appelsin og hasselnødder i en skål.
Bland allehånde, appelsinsaft og olivenolie i en lille skål.
Top salaten med advokado skiver og dryp dressingen over.

Torsdag:
Morgenmad:                    Sauteret bøf og æg.
                                        1 spsk. olivenolie.
                                        1 rød peberfrugt skåret i strimler.
                                        ½ finthakket løg.
                                        ½ tsk. basilikum.
                                        ½ tsk. rosmarin.
                                        50 g. oksemørbrad i tynde skiver.
                                        2 æg.
                                        Friskkværnet peber efter smag.

Opvarm olien i en støbejernspande ved jævn varme, tilsæt peberfrugten, løg, basilikum og rosmarin og sauter i 5 minutter.
Læg kødstrimlerne ovenpå og forsæt med at sautere i 2 minutter, hæld æggene i, og rør rundt i 2 minutter, til massen er fast men ikke tør, krydr med friskkværnet peber.

Mellemmad:                    1 æble og 25 g. nødder.

Frokost:                          Kalkunbryst i skiver samt spinat og jordbær i skiver, dyppet i appelsinsaft og drysset med hørfrøolie.

Mellemmad:                    2 hårkogte æg.
                                        ½ spsk. hørfrøolie.
                                        ½ spsk. kokusolie.
                                        1/4 tsk. stødt ingefær.
                                        Paprika efter smag.

Tag blommen ud af ægene, og kom dem i en lille skål, tilsæt olie og ingefær og mos det godt med en gaffel.
Kom blandingen tilbage i ægene med en ske og drys med paprika.

Aftensmad:                    Gullasch med peberfrugt og blomkålsmos.
                                      1 spsk. olivenolie.
                                      300 g. okse klump eller bov i tern.
                                      1 stort hakket løg.
                                      1/4 dl. vand.
                                      1/4 spsk. paprika.
                                      1/4 tsk. kommen.
                                      1½ rød peberfrugt.
                                      peber efter smag.

Varm olien op i en stor gryde og svits kødet, tilsæt løg og lad det svitse til væsken er fordampet, kom vand, paprik, kommen og peber i gryden, læg låg på og lad det simre i ca. 40 minutter.
imens skæres peberfrugterne i mindre stykker, og kommes i gryden de sidste 5 minutter.

                                    1 lille blomkåls hoved samt stokken.
                                    1 tsk. hørfrøolie
                                    ½ bundt purløg
                                    Peber efter smag.

Skær blomkålen i mindre stykker, kog den i vand i ca. 10 minutter, kom blandingen op i en foodprocessor eller blænder sammen med hørfrøolie, kom mosen tilbage i gryden og pynt med purløg og peber.

Fredag:
  Morgenmad:             Tortilla
                                    1 stort hakket løg.
                                    1½ spsk olivenolie.
                                    4 - 6 æg.
                                    100 g rejer.
                                    2 dl. hakket asparges.

Steg løgene så de er bløde og klare, pisk æggene sammen og hæld over løgne, , når æggekagen er næsten færdig, kom  rejer og asparges på og steg den færdig.

Mellemmad:                Miniwraps med oksekød
                                    4 tynde skiver steget oksekød.
                                    1 lille most advokada
                                    100 g. rå spinat, skyllet og hakket godt.
                                    1 lille æble.
                                    En knivspids oregano
                                    En knivspids rosmarin.

Læg okseskriverne på en jævn flade, og smør med advokado, læg spinat og æblebåde over, drys med oregano og rosmarin, rul forsigtigt kødstykkerne sammen, så de bliver til wraps.

Frokoat:                 Bøf med karamelliserede løg.
                                1 spsk. olivenolie.
                                1 lille løg skåret i tykke ringe.
                                ½ spsk. appelsinsaft.
                                2 okse bøffer- filet à 125 - 175 g .hakkekød kan også bruges.
                                1 spsk. hakket persille.

Opvarm ½ spsk. olie i en støbejernspande ved jævn varme, tilsæt løgringe, og brun dem i 5 minutter, vend dem, når halvdelen af tiden er gået, så de får en jævn farve, hæld appelsinsaft ved, og forsæt bruningen i 1 minut, tag løgene af panden, læg dem i en skål og dæk den til så de holder varmen.
Kom den resterende olie på panden, læg bøfferne på og steg dem 5 minutter på hver side, tag dem af panden og lad den stå og trække i ca. 5 minutter, top med løg og persille.
Serveres med dampede brokoli og rosenkål vendt i appelsinsaft.

Mellemmad:          Fersken og valnødder.

Aftensmad:         Perfekt grydesteg. Langtidstilberedning er hemmeligheden bag denne møre smagfulde og kraftige ret.
                            ½ tsk. spidskommen.
                            ½ tsk. chilipulver.
                            ½ tsk. oregano.
                            ½ tsk. cayennepeber.
                            ½ tsk. paprika.
                            ½ kg oksetykkam.
                            1 spsk olivenolie.
                            2 store stilke bladselleri.
                            2 store gullerødder.
                            1 stort salatløg skåret i både.
                            1 1/4 dl. kyllingbouillon
                            1 1/4 dl marsalavin - sød vin - Malaga vin.

Bland spidskommen, chilipulver, oregano, caynnepeber og paprika i en lille skål og bland det godt, gnid stegen med krydderiblandengen over det hele.
Opvarm olien i en suppegryde ved jævn varme, brun stegen i ca 8 minutter, så den er brunet på alle sider, tilsæt bladselleri, gulerødder og løg, og sauter grønsagerne i 5 minutter, hæld bouillon og vin ved, og bring væsken i kog, læg låg på skrug ned for varmen og lad retten amåsimre i 2½ time, rør rundt af og til.
Kan severes med blomkåls mos.

Lørdag:

Morgenmad:            Pocherede æg.
                                1 liter vand.
                                2 spsk. almindelig eddike eller vin eddike.
                                4 æg.
                                10 asparges.
                                2 små tomater.

Bring vandet i kog i en kasserolle, tilsæt eddike, knæk et æg op i en kop, bring vandet i bevægelse, ved ar rører rundt, vandet skal koge, lad æget glide ned i vandet, ægget skal pochere i 3-4 minutter, medens vandet små koger, tag ægene op med en hulske og dyb dem i koldt vand.
Porcher 2 æg af gangen, serveres med asparges og tomat.

Mellemmåltid:          Indpakket melon.
                                Melon skiver omviklet med Spansk lufttørret skinke.

Frokost:                    Resterne fra Perfekt gryderet, dessert årstidens friske frugter.

Mellemmad:               Skiver af gulerødder og rød peberfrugt dryppet i appelsinsaft.

Aftensmad:                Svinemørbrad med lynstegt rødkål med vin.
                                 400 g. svinemørbrad.
                                  lidt olivenolie.
                                 2 spsk. mørk balsamico-eddike.
                                 1 spsk. sojasauce.
                                  Peber efter smag.

Afpuds mørbraden, og brun den på en pande, på alle sider, og læg den i et ildfast fad, balsamico og sojasauce hældes over.
Sæt mørbraden i ovnen ved 200 grader i ca. 10 - 12 minutter, den vil være let rosa.

                                Rødkål.
                                Ca. 1/4 rødkål.
                                ½ spsk. olivenolie.
                                ½ finthakket løg.
                                1 dl. rødvin.
                                lidt timian
                                Peber efter smag.

Snit rødkålen fint, og svits den i olien sammen med løget, i en Wok eller sauterpande, hæld rødvin ved efter 3 - 4 minutter og lad det koge ned sammen med timian og peber, server rødkålen til mørbraden.

Nu er der gået 14 dage, som du måske har bemærket bliver det lettere og lettere og hurtigere og hurtigere at tilberede Stenalder kost, når man har vennet sig til det.
Hvis du vejede dig inden du begynte på disse 14 dage, har du måske opdaget, at du hat tabt 2 - 4 kg. alt efter hvormeget du veje før du startede.

Køb lokalt
Lad dit valg af fødevarer og måltider afhænge af, hvad du kan købe lokalt og på hvilke årstider. Lokale dyrkede grønsager er næsten altid billigere end deres udenlandske pendanter. Desuden reducerer det CO2 forureningen at købe lokalt i gårbutikker eller hos den lokale.
Vær fleksibel med dine opskrifter og tilpas dem i forhold til det, du kan købe lokalt, i mange af opskrifterne er der masser af plads til at improviserer og ændre på ingredienserne. vær ikke nervøs for at prøve noget nyt ved at tilpasse opskrifterne til omstændighederne.

God fornøgelse Geert P.Kisum



www. master Geert P. Kisum      www.kisum-secher.dk