Rødvinsbraiseret oksesteg med løg og rødbeder
4-6 personer
ca. 1 kg okse tykkam eller -bov
salt
700-800 g rødbeder
5-6 skalotteløg
olivenolie og smør
7-8 fed hvidløg
kviste af frisk timian og frisk rosmarin
1 laurbærblad
15-20 peberkorn
5-6 dl kraftig rødvin
Drys kødet med salt og lad det trække en halv times tid.
Skyl og skræl rødbederne og skær dem i grove stykker. Pil løgene og halver dem. Dup kødet tørt og brun det omhyggeligt i smør og olie i en stegegryde. Tag kødet op og smid stegfedtstoffet ud. Læg rødbeder, løg og upillede hvidløgsfed i gryden eller i en stegeso, krydr grøntsagerne med salt og peber og dryp lidt olivenolie over dem.
Læg krydderurter og peberkorn ved og mas det brunede kød ned mellem grøntsagerne. Hæld vin og vand ved til det står halvt op om kødet og læg låget på (et låg der ligesom gryden skal kunne tåle at komme i ovnen - se TIP). Stil gryden i ovnen ved 150° og lad kød og grøntsager bage i ca. 4 timer, eller til alt er meget mørt.
Tag gryden ud af ovnen og løft kød og grønsager over i et dybt fad (dæk det til med alufolie og et viskestykke) og kog skyen ind til den er kraftig og god (dvs. skyen reduceres til mindre end en tredjedel). Skær kødet i skiver eller »chunks« og server det med sky, løg, rødbeder

BURGUNDISK KØDGRYDE
650 g oksekød i stykker
1 1⁄2 spsk smør
salt
peber 1 tsk timian
1 laurbærblad
2 fed hvidløg
1 1⁄2 spsk tomatpuré
2 dl rødvin
3 dl oksebouillon
1 spsk sojasauce
7 skalotteløg
250 g champignon
1 1⁄2 spsk persille (frisk)
4 1⁄2 gulerødder
Rodfrugter
Varm smørret op i en stegepande og steg kødet lidt af gangen på middelvarme. Når alt kødet er stegt, så det har fået farve, men ikke er gennemstegt, kommes det i en gryde.
Pres hvidløget i og krydr med salt, peber og timian. Hæld tomatpuréen i og rør rundt.
Tilsæt bouillon, vin, soja og laurbærblad. Kog indholdet i gryden op og lad det simre under låg i ca. 2½ time så kødet bliver rigtigt mørt.
Skræl og halver løgene. Rens champignonerne og skær dem i lidt tykkere skiver. Steg dem og løgene i en pande til de har fået lidt farve og hæld dem i gryden. Lad det koge i 15 min.
Skræl gulerødderne og skær dem i skiver. Kom det i gryden og lad koge i yderligere 5-10 min. til gulerødderne har den ønskede konsistens.
Tag gryden af kogepladen og tilsæt persillen.
 

stenalderkost

Billeder er på vej.

Her er to gode vinter retter med Okse kød.
Web master Geert P. Kisum