Artiskoks suppe.
Artiskokker.
Porre.
Hvidløg.
Timian.
Chili pepper.
Fløde.
Salt + pepper
Creme Frase / Græsk yoghurt.
Rejer / Bacon.
Artiskokker, porre, hvidløg, timian og Chili pepper kommes i en gryde og koges 20 minutter i en liter grønsags/hønse suppe, Chili peppe renses for kærner og hakkes i små stykker, Artiskok og Porre renses og skæres i små stykker.
Når det er kølet ned, blændes det og der tilsættes salt, pepper og piskefløde.
Hvis det serveres koldt, kan der være rejer til, samt Græsk Yoghurt.
Hvis det serveres varmt, kan der være ristede Spansk Iberisk skinke og Græsk Yoghurt til.
Sådan laver du en lækker chili con carne
Hvis kvinder spiser den, får de bumser og bliver fede.

Opskrift på chili con carne fra frihuset.
7-8 pers.
4-6 skovarbejdere.
600 g. skært oksekød i tern 2 cm
4 stk. peberfrugt rød og gul i tern 2 cm
0,5 - 1stk. rød chilifrugt groft hakket
2 stk. rødløg i tern 1 cm
6 fed hvidløg fint hakket
4 stk. blegselleri i skiver 1 cm
200 g. friske hestebønner el. danske grønne bønner i skiver 2cm
7 dl. kogte røde kidney, brune og hvide bønner
4-5 ds. hakket tomat
4-5 spsk. stødt spidskommen
3-4 spsk. røget paprika
80 - 90 g. groft hakket mørk chokolade 85%
En kop sort kaffe
Salt
Grov peber
Creme fraiche
Start med at steg/brune oksekødet i en gryde ved meget høj varme, når kødet er brunt i gryden tilsættes spidskommen og røget paprika lad det stege med kødet ved høj varme i 15 sek. og dæmp temperaturen lidt, så tilsættes hvidløg, rødløg og frisk chili og lad det stege i 20 sek. herefter tilsættes hakket tomat, peberfrugt, blegselleri, friske bønner, en kop kaffe og mørk chokolade, lad det så koge ved lav temperatur i ca. 20 min. tilsæt kogte bønner og smag til med salt og peber lad herefter retten stå og trække i 5 min.
Hertil som tilbehør creme fraiche
BURGUNDISK KØDGRYDE
650 g oksekød i stykker
1 1⁄2 spsk smør
salt
peber 1 tsk timian
1 laurbærblad
2 fed hvidløg
1 1⁄2 spsk tomatpuré
2 dl rødvin
3 dl oksebouillon
1 spsk sojasauce
7 skalotteløg
250 g champignon
1 1⁄2 spsk persille (frisk)
4 1⁄2 gulerødder
Rodfrugter
Varm smørret op i en stegepande og steg kødet lidt af gangen på middelvarme. Når alt kødet er stegt, så det har fået farve, men ikke er gennemstegt, kommes det i en gryde.
Pres hvidløget i og krydr med salt, peber og timian. Hæld tomatpuréen i og rør rundt.
Tilsæt bouillon, vin, soja og laurbærblad. Kog indholdet i gryden op og lad det simre under låg i ca. 2½ time så kødet bliver rigtigt mørt.
Skræl og halver løgene. Rens champignonerne og skær dem i lidt tykkere skiver. Steg dem og løgene i en pande til de har fået lidt farve og hæld dem i gryden. Lad det koge i 15 min.
Skræl gulerødderne og skær dem i skiver. Kom det i gryden og lad koge i yderligere 5-10 min. til gulerødderne har den ønskede konsistens.
Tag gryden af kogepladen og tilsæt persillen.


Stenalderkost

Her er tre gode supper, supper en en god Stenalder kost.

Web master Geert P. Kisum